În curs de procesare...


Siguranta

Manere usi de siguranta sau estetice?

Ce alegi intre siguranta usii tale sau estetica ei? Manere pentru usi de forma sau de protectie in caz de tentativa de furt?

Siguranta usii de intrare in apartament, in casa sau pe usa de la curte este cel mai important criteriu de alegere al unei perechi de silduri. Manerele pentru usi de exterior nu pot fi urate sau frumoase.

Ele trebuie sa fie sigure si rezistente in timp!

Manerele de siguranta au elemente care au fost probate de producator in zeci de ani de zile pe piata si din experienta sa, noi putem aprecia nivelul dorit de siguranta al usii noastre. Vorbim evident de producatori consacrati, nu de manere pentru usi cumparate din piata sau de silduri montate "in viteza" pe usi super ieftine. Acelea sunt ca pantofii mortilor, din carton.

Componentele tari ale unui sild de siguranta sunt urmatoarele:

- placa frontala sa fie dintr-un material dur si rezistent la lovire cu corpuri contondente (ciocan, ranga)
- manerele sau butonii sa nu se poata smulge de la locul lor nici prin rasucire si nici prin lovire
- prinderea placii de exterior a sildului sa se faca cu suruburi numai din interior - este complet interzis sa montezi un sild pe o usa din exterior cu suruburi de fixare - in acelasi fel ar putea fi dat jos de oricine are o surubelnita la indemana (si hotii au mai mult de atat)
- locurile in care vin prinse suruburile din interior spre exterior trebuie sa aiba incorporate in sildul exterior bile din otel ca la rulment astfel incat daca se va incerca gaurirea cu bormasina a sildului sa nu se poata afecta suruburile de prindere si manerul sa reziste la locul lui fara a putea fi dat jos
- intotdeauna se folosesc suruburile de prindere din colet, nu se cumpara de la comerciant chiar daca usa este mai groasa (se pot comanda la producator suruburi mai lungi daca e nevoie)
- placa si manerul sau butonul exterioare nu au voie sa rugineasca chiar daca stau in aer liber

In functie de criteriile de mai sus se formeaza si pretul pentru manerele de siguranta. Fiecare element in plus costa bani in plus iar toate la un loc pot ajunge la peste 100 de euro la un producator serios. Trebuie doar sa stai sa te gandesti daca merita persoanele dragi din casa sau bunurile tale sa dai suma asta pentru siguranta lor.

Desigur, un sild mai slab si mai ieftin poate fi compensat cu un cilindru performant si o broasca rezistenta dar tine cont ca odata trecut de sild este mult mai usor sa smulgi un cilindru din usa sau sa-l rupi de la mijloc, iar aceste metode sunt foarte frecvent intalnite in cazuistica politiei criminalistice romane.

Despre estetica unui sild poti aprecia singur si regula este ca aceste manere de forme frumoase sa fie montate la usile de interior, unde nevoia de siguranta este mult diminuata.